Polens nationalrätt! Äts kall, varm, ljummen, i bröd, med potatis, utan potatis, på bröllop, begravningar, till vardags och till helgen. Det finns alltid en plats för Bigos och det finns såklart mängder och åter mängder av recept. Varenda Babcia svär vid sin egen variant och de kan skilja sig åt ordentligt. Vissa innehåller svamp, katrinplommon eller äpple medans andra håller sig mer rustika med endast korv och rökt fläsk men alla har något gemensamt och det är surkålen. Surkålen gör denna gryta till vad den är och den är perfekt en kall höstdag.
Såhär föredrar jag min
Ingredienser
800 g surkål
400g Strimlad Färsk vitkål
300 g rimmat fläsk eller bacon i tärningar
2 msk smör
2 lagerblad
1 tsk hela svartpepparkorn
5 dl vatten
400 g skivad polsk kryddig korv, t ex Kielbasa el. Kabanoss
2 Skivade gula lökar
2 msk vetemjöl
2 dl rött vin
2 msk tomatpuré 2 krm salt (eller efter smak)
1 krm peppar (eller efter smak)
Börja med att hälla av surkålen och skölj den i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt.
Fräs fläsket i en stor gryta i lite olja och smör.
Häll i den skivade löken samt den färska vitkålen och fräs den mjuk ett par minuter under omrörning
Tillsätt den avrunna surkålen
Strö över mjölet och rör om
Häll i vinet och vattnet samt lagerbladen och pepparkornen
Låt sjuda under lock i ca 1 timme
Häll till sist i korven och låt koka med ca 10-15min
Smaka av med lite tomatpuré, salt och peppar och späd ev med mer vatten om den är för tjock
Servera med ett gott surdegsbröd
Smacznego!
Om man vill göra grytan vegetarisk så kan man byta ut köttet mot vegobacon och Chorizo
Om man vill göra grytan vegetarisk så kan man byta ut köttet mot vegobacon och Chorizo
När ska det bjudas på Bigos?
SvaraRaderaBuzki
Becky