söndag 9 oktober 2011

Pumpa

Om det är något jag uppskattar på hösten så är det utbudet av rotfrukter, grönsaker och pumpa. Denna härliga och nyttiga gurkväxt har inte riktigt lyckats ta sig in i det svenska folkets kök ännu men är helt fantastisk att rosta i ugnen och använda som tillbehör till allehanda rätter men är även god att sylta, göra paj utav eller som jag oftast brukar göra, koka till en fin mättande soppa. Jag brukar oftast använda Butternut då jag tycker den är godast men man kan variera med de sorter man får tag på t ex Hokkaido, Muscat eller Acorn t ex. Tänk på att pumpor är lite söta i smaken så resultatet blir bäst om man balanserar med något lite syrligt vid tillagning.



Ingredienser  10 portioner

ca 1 kg pumpa, skalad, urgröpt och tärnad
5 Hackade schalottenlökar eller 2 gula lökar
2 Hackade vitlöksklyftor
1 msk Riven ingefära
2 dl Torrt vitt vin
1,5 l Grönsaksbuljong
2,5dl Creme fraiche
1 tsk Timjan
salt, peppar och ev riven muskot
Fräs löken, vitlöken, ingefäran och pumpan i en gryta tills löken känns mjuk utan att ta färg
Häll på vinet och låt koka en stund
Tillsätt buljongen samt timjan och sjud i ca 15min tills pumpan är mjuk
Mixa soppan slät och tillsätt Creme Fraiche
Låt koka upp
Späd med mer buljong om soppan är för tjock
Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot

Servera med bröd och en god ost

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar