Fick ut det jag ville av min dag i det strålande solskenet. Jag fick se lodjuren och äta nybakt bulle samt dricka kaffe i solen, finemang en tisdag!
Efter en heldag utomhus känns det bra med något värmande och något av det bästa som finns för att värma frusna tår är Gulasch (Gulyás). Klassisk ungersk gryta med paprika och kummin (absolut inte spiskummin). Konsistensen ska vara som ett mellanting mellan soppa och gryta och skall helst ätas med Csipetke som är som små nudelbitar och bröd.
Här är ett grundrecept som jag lånat av Ilona Waldau som jag tycker känns mest genuint och likt det jag ätit när jag varit i Ungern. Receptet är en Gulyásleves dvs soppa men jag brukar modifiera det lite och lägga till till mer grönsaker, ibland lite rotsaker och mycket mer paprika vilket gör den mer som en gryta. Jag gillar också en klick Smetana på och lite saltgurka till. Jag har även gjort denna gryta med linser istället för kött vilket funkar alldeles utmärkt om man vill ha en vegetariskt rätt. För den rätta smaken så brukar jag handla paprikacreme och pulver på Prima delikatesser i Hötorgshallen eller beställa på nätet tex på Ungersk mat
Ingredienser 4 portioner
5 hg nötkött
50 g smör
2 dl finhackad lök
2 teskedar paprikapulver
lite starkt paprikapulver
1/2 tsk kumminfrön
3 klyftor vitlök
2 gula avlånga paprikor eller två gröna runda
2 tomater
6 hg potatis
2 msk paprikacreme
salt
Vatten
Ev. Kött/grönsaksfond
Skär köttet i mindre bitar, c:a fyra cm. Smält smöret och stek den mycket finhackade löken tills den blir genomskinlig, den får inte ta färg. Blanda ned paprikapulvret och stek ytterligare något under omrörning på svag värme. Lägg i köttet och blanda ordentligt. Salta och tillsätt pressad vitlök och de hela kumminfröna.
Täck med vatten och sjud på svag värme under lock .Rör om ofta.
Skär potatisen i ganska stora tärningar. Hacka tomaterna grovt och skiva paprikorna. När köttet börjar kännas mjukt tillsätter du potatisen, tomaterna och paprikabitarna samt paprikacreme. Rör om ordentligt och häll ev på mer vatten. Sjud gulaschen tills potatisen är klar. Smaka av med salt och ev fond
Csipetke
1 1/4 dl vetemjöl
1 litet ägg
1 litet ägg
Jó étvágyat!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar