fredag 7 oktober 2011

Red Velvet Cake

Säga vad man vill om USA men om det är något dom är duktiga på så är det tårtor och kakor. Stora, söta och maffiga med mycket glasyr och i många lager som äts med gaffel (har aldrig fattat grejen med tårta och tesked). Om man verkligen vill imponera så tycker jag definitivt att man skall pröva sig på att baka någon utav dom själv. Min favorit är Red Velvet Cake som härstammar från den amerikanska södern som med sin blodröda färg, saftiga botten och krämiga glasyr kan få vem som helst att baxna.



Den röda färgen kommer ursprungligen utav en kemisk (men ofarlig) reaktion mellan kakaon, filmjölken och vinägern men med lite hjälp utav karamellfärg så blir resultatet ännu bättre.

Det här receptet är har jag fått utav Systrarna Lisa och Monica Eisenman som drev "The cookbook café" här i Stockholm fram till 2008

Ingredienser  10-12 bitar

3 ½ dl strösocker
2 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvins­vinäger
1 dl raps- eller
solrosolja
2 ½ dl filmjölk
1–2 msk röd karamellfärg
ev hallon eller andra bär till garnering

Cream cheese-glasyr:
400 g philadelphiaost eller annan cream cheese
ca 3 dl florsocker

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform

 Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna till kakan och rör ner i smeten tillsammans med vitvinsvinäger, olja och filmjölk. Tillsätt karamellfärg och vispa till en slät smet.

 Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.

Vispa ihop ingredienserna till glasyren. Skär kakan i tre delar och bred glasyren på den undre delen.

Lägg försiktigt på den andra delen och bred glasyr även på den. Lägg på den översta delen och bred resten av glasyren över hela kakan. Garnera eventuellt med bär.

Foto: Ulrika Ekblom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar