fredag 7 oktober 2011

Ziti Al Forno

En av mina absoluta favoriter. En typ av gratäng som kommer i mängder av av varianter, finns lika många versioner som det finns tanter i Italien. "Al Forno" (al forno di legna) betyder i princip att man bakar av något i ugnen. "Ziti" betyder brud och denna rätt brukar ofta serveras på bröllop i södra Italien men i brist på bröllop så serverar jag ofta denna rätt när jag har många över på middag. Här är min version som dessutom är vegetarisk då jag uteslutit köttbullarna som annars brukar finnas i.

Ingredienser
500g pasta, helst Ziti men Penne eller Rigatoni går också bra
2 dl Riven Parmesan eller Pecorino

Tomatsås
500g hackade och urkärnade Tomater, eller 2 burkar av bra kvalitet (hela el. körsbärstomater, du får vad du betalar för)
2 msk olivolja
1 stor gul lök, hackad
2-3 stjälkar selleri, fint tärnad
1 morot, fint tärnad
2 vitlöksklyftor, hackade eller pressade
2 msk tomatpuré
1 1/2 dl vitt vin
1/2 tsk salt 
1 msk strösocker
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk färsk oregano och timjan, repad eller 2 tsk torkad 
1 burk Ricotta
225g Mozzarella
Grönsaksfond efter smak
ev. lite vatten

Fräs lök, selleri, morot och vitlök i en gryta med olivoljan.

Rör ner tomater, tomatpuré och vin. Späd med lite vatten om såsen är för tjock.
Låt såsen sjuda under lock, minst 45 minuter. Smaka av med salt, peppar, socker, oregano och timjan samt fonden om det behövs.
Rör ner Ricottan och Mozzarellan

Sätt ugnen på 175grader

Koka pastan i saltat vatten tills den är al dente, gärna någon minut kortare

Häll ner pastan i tomatsåsen och rör om, häll sedan ner blandningen i en ugnsfast form och strö över rikligt med parmesan

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter, låt stå ca 15 min innan servering

Gott med ett glas rött och en god sallad till, gärna med lite citron och en god kallpressad olja ringlad över toppen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar