onsdag 12 oktober 2011

Mississippi Mud Pie

"She’s wound up tighter than the girdle of a baptist minister’s
wife at an all-you-can-eat pancake breakfast."

Det är sånt jag tänker på när jag äter denna paj. Det och friterad kyckling, stekta gröna tomater, Southern bells, Oprah och BBQ´s. Amerikanska söderns finest helt enkelt. Denna paj kom förmodligen till strax efter andra världskriget då råvaror var en bristvara och man fick klara sig på det som man kunde hitta hos sin lokala grocer. Namnet syftar till lerbankarna kring floden Mississippi som stått skådespel i många böcker och filmer, mest känd är väl Huck Finn´s äventyr?




Pajdeg:
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk socker
100 g kallt smör
2-3 msk kallt vatten
2 msk kakao

Fyllning:
110 g mörkchoklad
125 g smör
3 ägg
1 dl strösocker
1 1/2 dl  muscovadosocker
3 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Börja med pajdegen. Blanda mjöl och socker och kakao, tillsätt smöret i bitar och slutligen vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i rumstemperatur i en timme. Kavla ut och klä en smord pajform med degen. Smält chokladen och smöret försiktigt i mikron eller i vattenbad. Vispa äggen pösiga, tillsätt socker, muscovado, sirap och vaniljsocker. Blanda chokladen med äggvispet och slå upp i pajskalet. Grädda i 175 grader, 45-50 minuter tills pajen blir frasig utanpå men kladdig inuti. Servera med vanilglass eller bred ett  tjockt lager grädde över hela kakan efter att den svalnat. Dekorera eventuellt med chokladspån på toppen






4 kommentarer:

  1. ja vill ha mississippimudpie... NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!! Den ser sjukt god ut. får nog testa att göra denna chokladbomb. Va bra att du lagt ut recept!

    SvaraRadera
  2. Jag dööör!! Gud vad gott!
    Me want a big BIG piece of pie!
    Jummy
    Buzki
    Bec

    SvaraRadera
  3. wow vad gott. markus du skriver så bra!!/xx

    SvaraRadera
  4. Pie for everyone! thanx guys!

    SvaraRadera