torsdag 13 oktober 2011

New Orleans Jazz Gumbo

När det nu vankas höst och snart vinter så kan det kännas hopplöst långt bort till att kunna njuta av varma, ljusa sommarnätter igen men om man låtsas lite så kan man iallafall för en kväll stilla sitt sommarsinne. Släng på lite jazz, häng upp lite kulörta lyktor, korka upp en fin bourbon och toppa med en stor skål Gumbo, Louisianas delstatsrätt och Cajunkökets paradrätt.

Med sitt ursprung hos den franskspråkiga befolkningen i Nordamerika har denna soppgryta blivit den rätt som mest symboliserar det som man brukar kalla Cajunmat. Typiskt för Cajun är att den är rustik, kryddig, enkel att förbereda och har influenser från både Afrika och Europa.

"Laissez les bons temps rouler!"- Let the good times roll! 

 Ingredienser 4 portioner


50g smör
½ dl olja, raps el majs
1 dl mjöl

2 gula lökar hackade
3 hackade paprikor, blandade färger
4 stjälkar selleri hackade  
3 dl skivad Okra
4 vitlöksklyftor finhackade
1 kyckling, delad i 4 bitar 
2 st Andouillekorvar i bitar
4 skivor bacon
500g stora räkor eller andra skaldjur (kräftor, hummer, krabba)
2 st majskolvar i bitar
3 st lagerblad
1 tsk torkad oregano
1 tsk hel kummin
1 tsk cayennepeppar
1 burk krossade tomater
1½ l hönsbuljong
1 burk svarta bönor
salt och peppar


Börja med att smälta smöret och oljan i en gryta
Fräs lök, paprika, selleri, okran och vitlök försiktigt tills löken är mjuk 
Tillsätt bacon samt korv och låt steka med en stund
Häll på kryddorna, rör om och pudra över mjölet
Häll i tomaterna
Lägg i kycklingen och täck med hönsbuljong


Koka på svag värme under lock minst 1½ timme men gärna längre
Tillsätt skaldjur och majsen och låt koka tills de är klara
Häll till sist på bönorna smaka av med salt/peppar och låt allt bli genomvarmt

Servera med ris, jazz och gott sällskap










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar