Undrar du vad Momo betyder och vad det där för spännande? Kanske inte men om du är intresserad och vill veta så kan jag berätta att det är en dumpling från Nepal eller Tibet. Ett litet knyte smakbomb som ursprungligen kommer från Kina där den heter Jiaozi. Vidare har den spridit sig över världen till bla Japan där den kallas för Gyoza och sen till resten av världen där den fått det lite enklare samlingsnamnet Dumpling. Med enklare variationer serveras den numera på en rad olika vis men i grunden kan man säga att det är ett degknyte med olika sorters fyllning t ex fläsk, räkor, kål etc och som sedan tillagas antingen i ångkokare (zhengjiao), kokad (shuijiao) eller friterad (guotie).
Min favorit är den japanska varianten Gyōza med fläsk, kål, lök, sesamolja, vitlök och ingefära doppad i soja med chiliolja och vinäger. Personligen föredrar jag Yaki-gyōza där man först steker dumplingen så den blir krispig på undersidan och sen häller på lite vatten och låter den ångkokas under lock tills den är klar.
Det är dessutom förvånansvärt enkelt att göra själv och numera kan man köpa färdig deg och diverse ingredienser i asiatiska livsmedelsaffärer så varför inte prova?
Ingredienser 4 Portioner
1 st ägg
24 st runda gyozadegsplattor
1 msk matolja, ca
Fyllning
2 msk finhackat bambuskott
200 g fläskfärs
1 msk japansk soja
1 msk fisksås
1 msk mirin
1 st finhackad salladslök
2 tsk riven färsk ingefära
1 msk sesamfrön
1 msk finhackad färsk koriander
½ dl morot eller vitkål, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad
0.5 tsk strösocker
1 st röd chili, urkärnad finhackad
Sås
4 msk japansk soja
2 msk risvinäger
Några droppar sesamolja
1 tsk sesamfrön
Fyllning
Blanda alla ingredienserna till fyllningen.
Vispa ägget lätt och pensla en gyozadegsplatta.
Lägg en klick fyllning, ca 1 ½ tsk, mitt på degen.
Vik över degen till en halvmåne och gör små veck längs kanten så att den sluter tätt.
Gör på samma sätt med resten av plattorna och fyllningen.
Sås
Blanda ingredienserna till såsen.
Gyoza
Hetta upp lite olja i en stekpanna.
Stek några knyten åt gången en liten stund på varje sida tills de får färg.
Häll pyttelite vatten i stekpannan så att det precis täcker botten.
Lägg på ett lock och låt knytena ånga i ca 3 minuter. Kontrollera vattnet då och då för har man i för mycket blir knytena kokta och har man i för lite så avdunstar vattnet för fort och knytena fortsätter att stekas.
Det går också att ånga knytena i en ångkorg av bambu. Pensla insidans botten med lite olja och ställ sedan ångkorgen i en stor kastrull fylld med 2 dl hett vatten.
Lägg de stekta knytena i korgen och lägg ett lock på kastrullen.
Ånga i ca 3 minuter.
Servera gyozaknytena direkt med såsen i en skål bredvid.
Recept utav Monica Eisenman
Mums! Det ska jag prova imorgon!
SvaraRaderaHade inte hörta talas om dumplings förren jag läst om dem i Christinas blogg http://stribergstation.blogspot.com Hon beskriver olika dumplingsrecept osv lite nu och då. Tror att hon har en separat matblogg också om jag inte missminner mig. Dumplings verkar GALET GOTT! iallafall.
SvaraRadera/Emma